Проф. д-р Виолета Великова е български учен, доктор на науките, професор

...
Проф. д-р Виолета Великова е български учен, доктор на науките, професор
Коментари Харесай

Проф. Виолета Великова: Растенията комуникират по свой начин



Проф. доктор Виолета Великова  е български академик, лекар на науките, професор по физиология на растенията към Института по физиология на растенията и генетика, Българска академия на науките. Тя е един от българските учени, попадащи в класацията за най-влиятелни учени в света на Стандфорския университет.  Проф. Великова е създател на над 100 изявления във водещи научни издания и е представена към 6000 пъти, поради което влиза в влиятелната ранглиста.

Д-р Великова има дълготраен опит в проучването на фотосинтезата и проучването на биогенни летливи органични съединения, проучване на взаимоотношението сред биосферата и атмосферата, първичния и вторичния метаболизъм на растенията при ограничавания на околната среда, влияние на изменящите се климатични фактори и антропогенното замърсяване върху фотосинтетичната продуктивност. Има приноси в разбирането на механизмите на акомодация на растенията към стресовите условия и създаване на по-устойчиви растителни генотипове с нараснали равнища на естествени вторични метаболити, които са значима суровина за хранителната и фармацевтичната промишленост.

През 1986 година приключва Софийския университет с магистрска степен по екология. През 1998 година пази докторска степен по физиология на растенията. Има многочислени изявления в български и задгранични научни списания.

По случай Деня на националните будители 2020 година е удостоена с премия за значителен самостоятелен принос за оформяне на H-индекса на Българска академия на науките. Носител е на ротарианското отличие на името на учен Методий Попов за високи научни достижения в региона на растителната биология.

 Проф. Виолета Великова е основен воин в “Нашият ден “.

Страстта към биологията

“Имах другарка в детските си години, чиито родители бяха лекари. И от този момент се роди моята обич към биологията. Винаги съм обичала този предмет. Завърших Биологическия факултет на Софийски университет. След години направих докторантура в Института, в който работя сега. И като всеки младеж, който отбрани, търси опция за специализации по-късно. Имах шанска да печеля Натовска стипендия и отидох в Италия при един от най-известните и може да се каже пионер в региона биогенния изопрен – Франческо Лорети. “

Интереси в региона на физиология на растенията

“Не бих споделила, че това е случайност. С моята другарка имахме опция да преглеждаме медицинските учебници и там имаше едни много страшни фотоси за мен на заболели хора. И в действителност това е нещо, което сътвори една бариера у мен, по тази причина не се ориентирах и към зоологията.

Растенията също са живи организми и това, че те нямат кръв, това, което виждаме, когато човек се нарани, или най-малко не разбираме езика им, не ги прави нечувствителни. Напротив, те имат усеща. Има и такива проучвания.

Един от методите, по който те споделят по сред си и с околната среда, това са така наречен " летливи органични съединения ", към които принадлежи и изопренът, те контактуват по сред си при положение на някаква опасност – дали насекомо, или пък има засушаване – някакъв стресов фактор, те отделят тези субстанции и по този начин споделят . “

Още по тематиката можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР